Zaključna prireditev

Skupinska fotografija zmagovalcev (foto Nives Brelih)

Skupinska fotografija zmagovalcev (foto Nives Brelih)

Pred polno dvorano Fakultete za šport v Ljubljani je bila slavnostna podelitev pokalov najboljšim udeležencem Veteranskega pokalnega tekmovanja v plavanju. Prireditev se je začela z dvema zanimivima predavanjema o zdravi prehrani športnikov (Ana Jakopin) in o posebnih metodah treniranja in prehranjevanja veteranskih športnikov (Gregor Kravos). Podelitev priznanj najboljšim je vodila športna novinarka Uršula Majcen, pokale pa je izročal nosilec številnih medalj z EP in SP Peter Mankoč.

V letu 2016 smo izvedli prvo pokalno tekmovanje v plavanju. V Sloveniji ima kar 28 plavalnih klubov in društev sekcije za veterane. Pokalnega tekmovanja se je v prvem letu udeležilo 122 moških in 57 žensk.  Tekmovali so v starostnih kategorijah od 18 let naprej. Najstarejša tekmovalca sta nastopila v kategoriji 80-84 let.

Zmagovalci po kategorijah so postali: Luka Bombek, Domen Terbuc, Matej Škoberne, Robert Povšič, Andrej in Aljoša Pribac, Gregor Kravos, Zvezdan Martič, Marko Clemenz, Martin Mali, Saša Isakovič, Jože Tanko, Henrik Medvešček, Marijan Lapajne.

Zmagovalke po kategorijah so postale: Vita Kremser, Petra Bombek, Nika Bajc, Špela Bukovec, Barbara Milinović, Urška Škafar Novak, Katarina Praznik, Ana Čarf in Vera Pandža, Neda Isakovič.

Skupna zmagovalca sta postala Gregor Kravos in Petra Bombek.

Največ zmag med klubi je osvojila ŠD Riba (7) pred PK Branik (3 po kategorijah in 2 v skupni razvrstitvi).

Tekem je bilo 5 (Maribor- PK Branik, Brestanica – ŠD Aktivček, Ljubljana – PK Ilirija, Ptuj – PK Terme Ptuj, Ljubljana – ŠD Riba), za tekmovanje pa so šteli štiri najboljše uvrstitve (na posameznih tekmah sta štela dva najboljša rezultata po masters (FINA) točkah).

Tekmovanja so bila dobro organizirana in so omogočila tudi druženje in spoznavanje. Pri tem je potrebno še posebej izpostaviti, da je bilo nekaj tekem organiziranih skupaj z invalidi in osebami s posebnimi potrebami, nekaj pa z mlajšimi tekmovalci. Tako smo doprinesli tudi k medgeneracijskemu druženju in vključevanju različnih skupin v družbo. Zaradi v naprej znanega razporeda tekem, ki je omogočal načrtovanje forme in resnejši pristop, je bilo število tekmovalcev višje kot na tekmah v prejšnjih letih, tekem pa se udeležuje vse več nekdanjih vrhunskih plavalcev, reprezentantov in nosilcev medalj z največjih tekmovanj.

Samo tekmovanje je bilo zanimivo praktično do konca. Na zadnji tekmi se je odločalo o številnih končnih uvrstitvah, najbolj tesno, do zadnje discipline, pa je bilo v boju za prvo mesto v skupni razvrstitvi za ženske (Petra Bombek in Špela Bukovec), tretje mesto v skupni razvrstitvi za moške (Marko Clemenz in Marijan Lapajne) in za prvo mesto med moškimi 65-69 (Saša Isakovič in Milan Kabaj).

Večina se je udeležila štirih ali manj tekem,  vseh petih tekem pa so se udeležili Marko Clemenz, Matko Josipović, Saška Omeragič in Andreja Gradišar.

Najbolj suvereno so s samimi zmagami v svojih kategorijah slavili: Domen Terbuc, Gregor Kravos, Marijan Lapajne, Petra Bombek, Špela Bukovec in Katarina Praznik, še posebej suveren pa je bil Gregor Kravos ki je tudi v skupni razvrstitvi zmagal na štirih tekmah.

Pokrovitelj tekmovanje je bilo podjetje Aquamania, ki je omogočilo nakup pokalov za vse najboljše, sicer pa je samo tekmovanje temeljilo izključno na prostovoljnem delu veteranov. Za regularnost tekmovanja je skrbela komisija v sestavi Igor Terzič, Tina Jeromen in Zvezdan Martič (predsednik komisije).

Tudi zaradi uspešne izvedbe tekmovanja in velikega števila udeležencev, so veterani konec leta 2016 dobili svojega predstavnika v Izvršnem odboru Plavalne zveze Slovenije (Zvezdan Martič), ki bo zastopal interese veteranov in skušal izboljšati medgeneracijsko sodelovanje.